Hoppa till sidans innehåll

Om Lobas


Historik

LOBAS grundades 1975 av idrottsläraren Jörgen Freiburghaus och några kollegor på Karstorpskolan i Lomma. I början var det endast elever från skolan som tränade, men klubben växte snabbt och redan 1978 startades verksamhet i Bjärred. Numera har föreningen även medlemmar från grannkommunerna.

 

Verksamhet

LOBAS – ”Basketklubben som passar alla” och ”Där ingen får korgen” är deviser som väl beskriver den breda verksamhet som föreningen bedriver, allt från femåringar till vuxna seniorspelare, både flickor och pojkar, motionärer och elitsatsande, alla får plats!

 

- Bollek

För de allra minsta 5-ca9 år. Bollek och motorisk träning med boll, extra låg korghöjd och speciell bollstorlek som passar åldern.

 

-  Easy Basket

För ca9-12 år. Den motoriska guldåldern med mycket teknikträning. Nu är det dags att börja spela matcher med speciella regler, lägre korghöjd (2.60m) och mindre boll (stl 5). Matcherna präglas av en vänskaplig anda, domaren fungerar som ”lärare”. Matcherna spelas under flaggan Easy Basket (EB), i början bara i cupform utan poängräkning, men de äldre kan även spela i EB serien med poängräkning.

 

-  Ungdom   

Från 13 år (årskurs 6). Nu är bollstorleken större (stl 6 eller 7) och korghöjden samma som för seniorerna (3.05m). Teknikträningen är fortfarande viktig och det taktiska kunnandet tränas. Styrka spänst och kondition är viktiga begrepp. Seriematcher spelas i Skånes Basketbollsförbunds Nivåträd. Duktiga lag kan även spela i någon Dansk serie och/eller i Ungdoms-SM.

 

-  Seniorer    

Äldre spelare med gedigen träningsbakgrund som spelar på olika nivåer. Seniorserierna delas in i tre kategorier

 

Samverkan med skolan

LOBAS har alltifrån början haft ett nära samarbete med skolorna i Lomma och Bjärred, men även skolorna i Åkarp, Hjärup och Löddeköpinge är samarbetspartners. Föreningen hjälper till med idrottsdagar, temadagar och prova på dagar. Åren 2003-07 genomfördes ett stort projekt i Lomma, Burlöv, Kävlinge och Staffanstorps kommuner där 10 skolor deltog. Mer än 4000 elever kom då i kontakt med basketsporten.

 

Framgångar 

LOBAS har alltid varit förknippat med en väl fungerande och framgångsrik mini och ungdomsverksamhet. Under åren har de olika lagen vunnit ett flertal DM titlar och turneringar. I slutet på 90-talet kvalade herrlaget till elitserien och några år senare hade damlaget samma möjlighet. 
Numera spelar både damerna och herrarna i Basketettan. Säsongen 2014/2015 kvalade herrarna upp i ettan, P96 vann Lundaspelen (U20), kom 2:a i Scania Cup (U19) samt gick till Final Four i USM (U19). Flertalet lag vann diverse turneringar såsom Basketfestivalen (F98 & P04), Skövde Basketcup (F00) och Norrköping Stadium Cup (P99). 

 

Värdegrund – Mål och visioner

Basketsporten är intimt förknippad med positiva värden. I minibasket är det t.o.m. inskrivit i reglerna att alla som är med i laget måste spela en period! Basket är ett juste spel där teknik, kvickhet, smidighet och spänst är viktigare än tacklingar och hårda tag. Det snabba spelet och de många målen samt de spektakulära prestationerna bidrar till att publiken trivs.

LOBAS vill erbjuda en heltäckande verksamhet där alla som är intresserade kan känna sig välkomna att utöva sporten på den nivå som passar individen bäst oavsett om detta är inriktat mot elitspel eller om man väljer att spela för motionens skull.

LOBAS vill stimulera till bestående intresse för regelbunden fysisk aktivitet.

LOBAS vill erbjuda en meningsfull och rolig fritidssysselsättning.

LOBAS vill lära barn att ta ansvar för sin träning och att fungera på ett bra sätt i en grupp.

LOBAS vill lära barn att tävla (vinna/förlora) på ett trevligt sätt samt visa respekt för alla inblandade i tävlingssituationen.

Uppdaterad: 2017-07-03 20:42
Skribent: Linda Palm Simonsson
Epost: This is a mailto link

@lobasbasket

 

 

18999_mynt[1]

kraftringen_logotyp[1]

 

image001

Fruktbudet

Lindstroms2

landgren

 

Postadress:
Lobas - Basket
Box 58
23421 Lomma

Besöksadress:
Ringvägen 11
23441 Lomma

Kontakt:
Tel: 040-414858
Fax: 040-413597
E-post: This is a mailto link

Se all info